بیش از ۵۵ میلیون نفر در سراسر جهان تا سال ۲۰۲۳ با یک نوع از دمانس زندگی میکنند. افزایش آگاهی از اختلالات شناختی و بیماریها اهمیت بسیاری دارد، نه تنها برای حمایت از کسانی که تحت تأثیر قرار گرفتهاند، بلکه برای شکست دادن تبعیضی که ناشی از برچسب زدن و درک نادرست است. ماه جولای روز جهانی مغز است، یک رویداد بین المللی که تمرکز بر آگاهیبخشی و ترویج سلامت مغز و روان دارد. در این یادداشت به بروزرسانیهای اخیر در مورد داروهای جدید برای بیماری آلزایمر میپردازیم.
بیماری آلزایمر تا سال ۲۰۳۰ بر روی ۷۸ میلیون نفر تأثیر خواهد گذاشت. پژوهشگران به دنبال راهکارهای جدید برای درمانهای موثر این بیماری بیوقفه تلاش میکنند. در حال حاضر آزمایشات بالینی روی ۱۴۱ داروی جدید برای درمان بیماری آلزایمر در حال انجام است که ۳ مورد آن نتایج امیدوارکنندهای نشان دادهاند.
از جمله پیشرفتهای جدید، داروی لکانمب (Leqembi) که توسط شرکت دارویی ایزای ساخته شده، به عنوان درمانی برای بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر در مراحل ابتدایی به تأیید کامل اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) رسیده است. هزینه درمان سالیانه این دارو بیش از ۲۶,۰۰۰ دلار آمریکا برای هر بیمار تخمین زده می شود.
لکانمب، یک آنتیبادی است که پلاکهای آمیلوئید در مغز را حذف میکند، که نشانهای از بیماری آلزایمر است. نتایج آزمایشات بالینی نشان داد که لکانمب پروتئینهای آمیلوئید و تائو را از مغز بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر در مراحل ابتدایی از بین می برد. در این بیماران، افت مهارتهای تفکر و حافظه ۲۷% و کاهش کیفیت زندگی ۵۶% آهسته تر شده است.
دونانمب نیز یک دارویی است که پلاکهای آمیلوئید در مغز را برداشت میکند که توسط شرکت دارویی الی لیلی ساخته شده است و در حال حاضر منتظر تأیید FDA به عنوان درمانی برای بیماری آلزایمر است. نتایج آزمایشات بالینی نشان داد که دونانمب کاهش توانایی شناختی را نسبت به گروه کنترل (که معادل کاهش در پیشرفت بیماری در مدت ۴-۷ ماه است) کند تر کرده است و همچنین ۴۰% در آهسته شدن کاهش در توانایی انجام فعالیتهای روزمره نقش موثر داشته است.
هر دو داروی لکانمب و دونانمب عوارض ناخواستهای گزارش کرده اند که شامل تورم مغزی و خونریزی مغزی است. این داروها همچنین از طریق وریدی تزریق میشوند.
رمترنتوگ نیز یک داروی هدفمند آمیلوئید است که توسط شرکت دارویی الی لیلی ساخته شده است. این دارو نیز برای بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر در مراحل ابتدایی مناسب است و به عنوان یک ایمونوتراپی نسل دوم شناخته میشود زیرا به همان نوع آمیلوئیدی که دونانمب هدف دارد میپردازد، اما انتظار میرود عملکرد بهتری داشته باشد.
در کنار درمان هایی که آملویید را هدف می گیرند، درمان های دیگری نیز مانند سلول های بنیادین و واکسن ها نیز می توانند آینده درمان در این حوزه را دگرگون سازند.